در سال 1920 آمریکا به تازگی جنگ جهانی را پشت سر گذاشته بود و این اولین جنگی بود که در آن از هواپیما استفاده ی وسیعی به عنوان وسیله ای برای جنگ استفاده می شد. همانطور که داستان های حماسی هواپیماهای جنگی در تمام نقاط جهان پراکنده می شد و صنعت هواپیمایی به سمت جلو حرکت می کرد، آمریکایی ها افق های روشنی در این صنعت پر سود دیدند و با ورود زنان و مردان جوان و خلاق طراحی هواپیماها بهبود پیدا کرد و شرکت های هواپیمایی بعد از مدتی توسط همین افراد شکل گرفتند. پس از بهبود و بهینه سازی هواپیماها دولت آمریکا به عنوان سهامدار اصلی شروع به بستن قراردادهایی با شرکت های مختلف برای رساندن بسته های پستی کرد. به طور موازی با تمام این اتفاقات کار آفرینان فرصت های جدید شغلی را در این عرصه ایجاد کردند و حوضه ی شرکت های هواپیمای گسترده تر شد. برادران رایت با اختراع چنین وسیله ای نزد مردم آمریکا و جهان کاملا شناخته شده اند اما چهره های دیگری مانند چارلز لیندبرگ و آملیا ارهارت نیز بودند که با ایجاد تغییرات خلاقانه و شجاعانه باعث پیشرفت این صنعت عظیم شدند.
به علاوه چارلز لیندبرگ به عنوان اولین خلبان پرواز شرکت روبرتسون میسوری در سال 1927 با یک هواپیمای پستی برفراز آتلانتیک پرواز کرد. در سال 1929 اولین شرکت های هوایی شکل گرفتند و اولین مسافرت ها با هواپیما انجام شد. در سال 1934 اولین شرکت هوایی، آمریکن ایرلاینز نامگذاری گردید و تا سال 1937 توانست تعداد یک میلیون نفر مسافر را جا به جا کند. در سال 1939 سهام آمریکن ایرلاین وارد معاملات بورس اوراق بهادار نیویورک شد. در انتهای دهه ی 1930 آمریکن ایرلاینز به عنوان اولین شرکت هواپیمایی در کسب درآمد شناخته می شد. در دهه 1940 کشور آمریکا دوباره وارد جنگ شد و این کشور با تبدیل نیمی از تمام ناوگان هواپیمایی خود به هواپیماهای نظامی و جنگی نقش بسیار فعالانه ای را در جنگ جهانی دوم به عهده گرفت.
آمریکن ایرلاینز در خلال جنگ جهانی دوم به عنوان جا به جا کننده مواد غذایی و دارویی و ضروری نقش بزرگی را ایفا کرد و این امر موجب پیشرفت روزافزون این ایرلاین شد. در دهه 1950 آمریکن ایرلاینز با تجربیات خود از جا به جایی های طولانی بین اروپا و آمریکا، بخش حمل و نقل بین المللی را نیز به خود اضافه کرد و به عنوان اولین ایرلاین آمریکایی در این امر نام خویش را به ثبت رساند. در خلال دهه 1950 و 1960 پیشرفت های فراوانی در این راستا صورت گرفت و سرانجام در سال 1959 آمریکن ایرلاینز با معرفی فناوری جدید موتورهای توربوفان گام بلندی در راستای کوتاه کردن سفرهای طولانی و دور دست برداشت. در سال 1964 آمریکن ایرلاینز سیستم رزرو بلیط نیمه اتوماتیک خود را به نام SABRE راه اندازی کرد که اولین سیستم خرید بلیط هواپیما بدون نیاز به تلگراف و تلفن بود.
در سال 1978 و با شروع اصلاحات در قوانین پیشرفت های فراوانی در ایرلاین ها صورت گرفت زیرا تا این سال دولت آمریکا بسیاری از پروازهای تجاری و مقاصد و حتی نرخ بلیط هواپیما را تعیین می کرد اما پس از اصلاحات در قوانین دخالت های دولت در امور ایرلاین ها به حداقل رسید و آن ها چهره ای مردم محوربه خود گرفتند و متعاقباً رقابت جدیدی برای جذب مسافر بین ایرلاین ها شروع شد. ایرلاین ها مسیرهای کوتاه به شهرهای نزدیک را که قبلاً توسط دولت تعیین شده بود از مسیرهای پروازی خود حذف کردند و تمرکز خود را بر روی مقاصد دورتر و به صرفه تر گذاشتند. با کمتر شدن نظارت های دولت ایرلاین های کوچکتر نیز وارد این رقابت بزرگ شدند و این امر باعث شکسته شدن هر چه بیشتر قیمت ها و سقوط نرخ بلیط هواپیما شد. در سال 1979 در نتیجه این رقابت شدید بالاترین رکورد سفر توسط مسافران به ثبت رسید. متأسفانه این روند زیاد طول نکشید و با افزایش قیمت سوخت و مشکلات اقتصادی در دهه 1980 این صنعت دستخوش تغییرات فراوان گردید. در بحران اقتصادی دهه 1980 بسیاری از ایرلاین ها کار خود را تعلیق کردند و تعدادی نیز ورشکست شدند. در خلال این تغییرات آمریکن ایرلاینز تصمیم به ایجاد تغییرات در بدنه ی سازمانی خود نمود و در سال 1982، AMR که متشکل از آمریکن ایرلاینز و شرکت های تابعه ی آن بود شکل گرفت و این شرکت های تابعه با نوآوری و سوددهی فراوان شروع به کار کردند و حتی در کشورهای دیگر مانند کشورهای حوزه ی کارائیب، هند و آمریکای جنوبی نیز مشغول فعالیت شدند. اگر چه تمام آن ها هم موفق نبودند اما AMR با تمرکز بر ارتقای برنامه های نوآورانه در قسمت خدمات مسافرتی و بهبود قیمت ها به پیشرفت ادامه داد.
در انتهای دهه 1980 آن ها برنامه ی AADVANTAGE را تعریف کردند که به ازای چند سفر به مسافرین خود یک سفر هدیه می داد که این اولین برنامه ی باشگاه مشتریان پرسفر بود. در دهه 1990 آن ها با برنامه ی AAirpass تخفیفات ویژه ای برای مشتریان پر سفر خود اعمال کردند که در هنگام خرید بلیط با کاهش قیمت، مسافران را بسیار متعجب می کرد. در سال 1999، AMR بزرگترین دستاورد خود را معرفی نمود؛ اتحاد ایرلاین های جهانی تحت عنوان One World یا جهان متحد. این اتحاد یک برنامه چندین میلیارد دلاری با هدف بالا بردن استاندارد سفرهای هوایی در ابعاد جهانی است و توانست در سال 2001، عنوان TWA (ترنس ولد ایرلاینز) را به دست آورد.
با شروع قرن جدید AMR به پیشرفت خود در عرصه ی جذب مسافر و سرویس دهی هر چه بهتر ادامه داد و با معرفی برنامه ی EveryFare و راه اندازی سایت www.aa.com و راه اندازی اپلیکیشن های موبایل و افزایش کیفیت پروازی به روند مثبت خود ادامه داد. قرن بیستم با وقوع تراژدی 11 سپتامبر 2001 همراه بود که باعث کاهش چشمگیر تعداد مسافران و افزایش قیمت سوخت و زنجیره ای از موارد دیگر مانند گرانی قطعات شد و بسیاری از فعالان صنعت هواپیمایی و خدمات مسافرتی خود را در بین انبوهی از قراردادهای بی سرانجام که قبل از این و در زمان بهتری بسته شده بود یافتند. اعلام ورشکستگی تنها راه برای خلاصی از این وضعیت نابسامان وخروج از شرایط بد قراردادهای بلند مدت بود. البته AMR توانست از این ورطه به سلامت عبور کند. در سال 2008 بسیاری از این ایرلاین های ورشکسته شروع به بازسازی و ریکاوری نمودند و باز هم AMR، با 4 میلیارد دلار ضرر و زیان مواجه شد و بر عکس رقیبان جدید خود توانایی پایین آوردن بدهی های خود را نداشت و هیچ راه قابل اعتمادی برای کاهش هزینه ها پیدا نمی کرد و ریسک بالا بردن قیمت ها را نیز به خاطر رقابت شدید بر سر قیمت بلیط و کرایه ها و وجود مسافران حساس نمی توانست بپذیرد. افزایش قیمت سوخت و کاهش تعداد مشتریان AMR را به لبه ی پرتگاه هدایت کرد و به مرز نابودی کشاند تا در نوامبر 2011، طبق کد 11 قانون ورشکستگی کشور آمریکا اعلام ورشکستگی کرد و تحت قوانین برای جلوگیری از نابودی کامل زیر نظر دولت آمریکا قرار گرفت که این به این معنا بود که از این پس تا حدود زیادی مجبور به عقد قراردادهای تحت نظر دولت می شد و به ازای آن مجاز می شد که بدهی های خود را با مقداری تأخیر پرداخت کند که همین فرصت ممکن بود به شرکت این قدرت را بدهد تا دوباره بتواند مانند قبل و بدون مشکل به کار خود ادامه دهد.
سرانجام در سال 2013 این ایرلاین بزرگ با شرکت هواپیمایی US Airways ادغام شد اما پس از اقدام تصمیم بر آن شد که نام American Airlines به خاطر پیشینه چندین ساله و شناخته شده تر بودن آن در محافل بین المللی برای این ایرلاین جدید برگزیده شود. این ادغام باعث ایجاد بزرگترین شرکت هواپیمایی جهان شد که دارای رکورد بیشترین درآمد ثبت شده در تاریخ ایرلاین ها، رکورد بیشترین تعداد مسافر جا به جا شده، رکورد بیشترین تعداد مقاصد پروازی ( با میانگین 6700 پرواز در روز، به 350 نقطه در بیش از 50 کشور جهان) و رکورد بیشترین مسافت جا به جایی می باشد. این ایرلاین عظیم همچنین بزرگترین ناوگان هواپیمایی جهان را دارا می باشد که 956 هواپیما در آن وجود دارد. بیش از نیمی از این هواپیماها باریک پیکر هستند که بیشتر از خانواده ی ایرباس ای-320 (Airbus A-320)، بوئینگ 800-737 (Boeing 737-800)، بوئینگ 757 (Boeing 757)، امبرائر 190 (Embraer-190)، مک دانل داگلاس 83/82 (MD 82/83) تشکیل شده اند که بیشتر این هواپیماها طی برنامه ریزی های صورت گرفته در سال 2019 و 2020 از چرخه خارج خواهند شد و با هواپیماهای بوئینگ 737 مکس (Boeing 737 max) و ایرباس ای-321 نئو (Airbus A321 neo) جایگزین می شوند.
شما می توانید در صورت علاقه به خرید بلیط هواپیماهای این ایرلاین بزرگ با شرکت خدمات مسافرتی و توریستی آهوان به شماره 02141889 تماس بگیرید و از خدمات قدیمی ترین و با کیفیت ترین ایرلاین جهان لذت ببرید.